Bradley Smoker - najczęściej zadawane pytania
   | |

Bradley Smoker - najczęściej zadawane pytania


bullet Jestem ciekawy jak dużą ilość żywności można wędzić w Bradleyu?
bullet Jak długi jest czas wędzenia w Bradleyu?
bullet Czy jest to grill czy prawdziwa wędzarnia?
bullet Czy mogę wędzić wewnątrz pomieszczeń?
bullet Jak dużo dymu wytwarza Bradley?
bullet Dlaczego ważny jest zimny dym?
bullet Jaka jest rożnica między zimnym a ciepłym wędzeniem?
bullet Jak specjaliści Bradleya wytwarzają brykiety z rożnego rodzaju drewna?
bullet Od jak dawna Bradley produkuje wędzarnie i brykiety?
bullet Ile kosztuje godzina wędzenia w Bradleyu?
bullet Czy mogę być pewny o dostępność brykietow w Polsce w przyszłości?
bullet Co z serwisem w Polsce?
bullet Dlaczego wędzarnie Bradley są droższe w Europie niż w Ameryce?
bullet Zobacz także pytania i problemy nowych użytkownikow.


Jestem ciekawy jak dużą ilość żywności można wędzić w Bradleyu?

Galeria . Wymiary każdego modelu są także dostępne na stronie z produktami

Jak długi jest czas wędzenia w Bradleyu?

Czasy wędzenia oczywiście zależą od rodzaju i wielkości wędzonego mięsa. Mogę podać proste przykłady: wędzony kurczak to około 1 godziny wędzenia, łosoś wędzony na zimno to minimum 6 godzin wędzenia, ryby od 40 minut do 2 godzin , szynka 3-4 godziny.

Czy jest to grill czy prawdziwa wędzarnia?

Bradley jest w pełni profesjonalną wędzarnią, spełniającą także inne funkcje grilla.W USA istnieje cała tradycja grillowania w dymie. W Europie ten sposob przygotowania mięsa nie jest prawie znany. Polega on na tak zwanym wędzeniu w wysokich temperaturach ( prawidłowe wędzenie odbywa się do temperatury 90 stopni). Grillowanie w dymie odbywa się w przedziale temperatur 120-150 stopni.Uzyskuje się w ten sposob niezapomniany aromat mięsa np. stekow z karkowki.

Czy mogę wędzić wewnątrz pomieszczeń?

Bradley Smoker jest tradycyjną wędzarnią ze swobodnym ujściem dymu z komory wędzarniczej stworzony do tzw. wędzenia tarasowo-balkonowo-ogrodkowego ( czytaj zewnętrznego)z możliwością łatwego przechowywania na wolnym powietrzu. Istnieje jednakże prosta metoda używania wędzarni wewnątrz poprzez zastosowanie kołnierza i rury spiro do odprowadzenia dymu.

Jak dużo dymu wytwarza Bradley?

O ile w użytkowaniu w pomieszczeniach zamkniętych musimy posiadać dobrą instalację kominowo - wentylacyjną i dorobić sobie kołnierz do rury odprowadzającej dym, o tyle na zewnątrz Bradley wytwarza niewielką ilość dymu nie przeszkadzającą sąsiadom nawet w wędzeniu balkonowym.

Dlaczego ważny jest zimny dym?

Tworzenie dymu w małej ilości ciepła jest najlepszym sposobem do kontrolowania smaku jedzenia. W większości tradycyjnych wędzarni ciepło jest generowane ze spalania dużych kawałkow drewna i co za tym idzie, od zapłonu do kompletnego spalenia w popioł, drewno daje dużą temperaturę niepotrzebną w całym procesie. Ten sposob wędzenia czyni wędzenie kosztownym i pozbawionym pełnej kontroli , a co za tym idzie powtarzalności. Bradley Smoker to umożliwia w pełni kontrolowany proces z pełną powtarzalnością.

Jaka jest rożnica między zimnym a ciepłym wędzeniem?

Wędzenie na zimno polega najpierw na przygotowaniu zalewy ( w przypadku mięsa peklowaniu ),a następnie wędzeniu w temperaturze poniżej 30 stopni (temperatura zależy od rodzaju wędzonego produktu). Wędzenie to wymaga znacznie dłuższego czasu niż wędzenie na ciepło, ale w zamian daje znacznie trwalszy produkt (można go przechowywać tygodniami). Wędzenie na ciepło odbywa się w temperaturach do 90 stopni i produkt należy spożyć w miarę szybko.

Jak specjaliści Bradleya wytwarzają brykiety z rożnego rodzaju drewna?

Brykiety to nasz sekret. Wytwarzane są z pięciokrotnie czystszego drewna ( oczyszczonego z żywic i substancji trujących). W celu poprawienia ścisłości dodane jest 0,09 kolagenu (białko)tak więc brykiet jest w całości organiczny i naturalny.

Od jak dawna Bradley produkuje wędzarnie i brykiety?

Bradley Technologies wytwarza wędzarnie od ponad 20 lat. Niektorzy z naszych klientow podzielili się sekretami kulinarnymi nabytymi podczas długoletniej eksploatacji naszych wędzarni. Są one dostępne na naszych stronach.

Ile kosztuje godzina wędzenia w Bradleyu?

Koszt wędzenia to około 3 złotych na godzinę (jeden brykiet spala się co 20 minut).

Czy mogę być pewny o dostępność brykietow w Polsce w przyszłości?

Oczywiście tak. Jeżeli nie ma naszego przedstawiciela w Państwa okolicy prosimy o bezpośredni kontakt.

Co z serwisem w Polsce?

Mamy magazyn części zamiennych w Polsce. shop.bradleysmoker.co.uk

Dlaczego wędzarnie Bradley są droższe w Europie niż w Ameryce?

Produkty Bradleya są produktami importowanymi. Firma Profiton gwarantuje wsparcie gwarancyjne i pogwarancyjne. Ponosimy koszty związane z transportem, marketingiem jak i przechowywaniem. Ceny w USA są podawane bez podatku VAT a także bez europejskich certyfikatow (nasze Bradleye mają europejskie certyfikaty zgodności). Do większych kosztw przyczyniają się także koszty celne (produkt spoza Unii Europejskiej).